Schuren & Afwerking €24,00 per m² Incl. btw
Schuren & Kleuren €28,00 per m² Incl. btw

Download het Document

Onderhoudsvoorschriften Hardwaxolie

Uw parketvloer werd behandeld met Blue Dolphin Hardwaxolie. Dit is kwalitatief een van de beste producten op de markt en combineert het fraaie uitzicht van een geboende vloer met het gemakkelijke onderhoud van een gelakt parket. Opdat U massief parket met de jaren een nog mooiere uitstraling zal krijgen is een simpel maar regelmatig onderhoud noodzakelijk. Indien het nodige onderhoud niet tijdig wordt uitgevoerd zullen de kosten om de vloer in orde te krijgen snel oplopen.

Belangrijk..!!

Nadat de laatste Hardwaxolielaag is aangebracht is het belangrijk om te weten dat U de eerste 4 weken de vloer NIET met water of andere vloeibare substanties in aanraking laat komen, omdat de toplaag deze tijd nodig heeft om uit te harden. Na de eerste maal dweilen van de vloer is het noodzakelijk dat ook gelijk de vloer behandeld wordt met de Blue Dolphin Onderhoudswas. Uiteraard eerst de vloer laten drogen en dan de onderhoudswas aanbrengen. Ook is het belangrijk om te letten met het schuiven van meubelen op de pas geoliede vloer.

TIP: bevestig gelijk goede parketglijders onder Uw meubels om teleurstellingen te voorkomen. Deze hebben wij in diverse maten en uitvoeringen op voorraad.

Dagelijks onderhoud:

Stof wegnemen met stofzuiger of stofwisser (Genre Blue Dolphin). Aanwezigheid van aarde uit de tuin, of erger nog wit zand uit de zandbak zullen de slijtage van de olielaag versnellen en nopen dus tot een grotere frequentie van deze en onderstaande onderhoudsbeurten.

Wekelijks Onderhoud:

Regelmatig de parketvloer dweilen met een goed uitgewrongen doek. Daar waar olie een open poriën afwerking aan het parket zal geven, moet het vuil ook tot diep in de poriën weggenomen worden. Daarom moet aan het water het reinigingsmiddel Fix&Fill van Blue Dolphin toegevoegd worden.

Een parketvloer waarvan de beschermende oppervlakte laag niet meer intact is (krassen die door de olielaag heen zijn gegaan of verregaande slijtage) mag nooit met water in aanraking komen; dit zou het hout onomkeerbaar vergrijzen, zodat afschuren onvermijdelijk wordt. Zodra dergelijke beschadigingen waar genomen worden deze plek onmiddellijk behandelen met Hardwaxolie (zie Hoofdstuk: Intensief reinigen en vernieuwen). Zwarte vlekken (bv. Van rubberzolen) kan men gemakkelijk verwijderen met een niet pluizende doek gedrenkt in de Onderhoudswas van Blue Dolphin.

Opfrissen van de parketvloer:

Afhankelijk van de intensiteit waarmee de vloer wordt belopen, in de regel om de drie maanden en op de meeste belopen plaatsen om de maand, moet het parket grondig gereinigd worden. Dit gebeurt met de Onderhoudswas van Blue Dolphin. Dit unieke product bevat enerzijds een oplosmiddel dat het vuil en de afgesleten wasdeeltjes oplost en anderzijds ook aangepaste oliën zodat het parket teruggevoed wordt.

Het parket moet ingewreven worden met een niet pluizende katoenen doek en een weinig onderhoudswas. Indien teveel van dit product wordt gebruikt zal een vette laag achterblijven; die moet men onmiddellijk afwrijven met een droge doek. Daarna kan men de vloer oppoetsen met een boenmachine of wollen doek om meer glans te bekomen.

Intensief reinigen en vernieuwen:

Na verloop van tijd (bij huishoudelijk gebruik de eerste keer na ongeveer een jaar, daarna langer) zal een op hierboven beschreven onderhouden parketvloer toch een wat schraler uitzicht vertonen. Dan wordt het tijd om de vloer een nieuwe laag Blue Dolphin Hardwaxolie te geven. Dit kan ook plaatselijk op de meest aangetaste plekken gebeuren, zodat het niet nodig is om de meubels te verhuizen. Olie kan immers aangebracht worden zonder zichtbare aanzetten.

De vloer moet eerst volledig worden zuiver gemaakt op de hierboven beschreven wijze, zodat zeker geen vuil wordt ingekapseld in de nieuwe laag olie. De hardnekkige vlekken moet men verwijderen met de fijne Osmo staalwol en een beetje Blue Dolphin Onderhoudswas door te wrijven in de richting van de houtvezel.

Het volledig renoveren van de vloer wordt het best aan de vakman overgelaten. Herstellen kan men doen door op de plaatsen waar dit nodig is een dunne laag Blue Dolphin Hardwaxolie aan te brengen met de blokborstel. Steeds uitstrijken in de richting van de houtnerf. Voor kleine stukjes kan men ook een doek gebruiken.

De Hardwaxolie moet steeds in een dunne laag aangebracht worden. Indien het resultaat niet bevredigend is nog een tweede laag aanbrengen op dezelfde wijze.